Maťerská kašička
Materskú kašičku vylučujú včely robotnice hltanovými žľazami vo veku 12-16 dní. Ide o homogénnu kašovitú hmotu smotanovobielej farby, s výraznou arómou a kyslou chuťou. Je citlivá na teplo, svetlo, kyslík a kovy, preto ju skladujeme v tmavom skle, zmrazením alebo lyofilizáciou.
Zloženie materskej kašičky
- vitamíny B1, B2, B6, B12, kys. pantotenovú, foliovú, biotín, inositol, niacín, acetycholín, malé množstvo vitamínu E
- minerálne látky sodík, draslík, mangán, hliník, arzén, ortuť, vizmut, zinok, železo, kremík, chróm, kobalt, zlato, vápnik, meď, magnézium, síra, chlór, bróm
- bielkoviny, tuky, sacharidy
- aminokyseliny alanín, arginín, kys. asparaginová, cisteín, histidín, izoleucin, lyzin, metionin, prolin, seringlycín, kys. glutaminová
Liečivé účinky materskej kašičky
Materská kašička pôsobí ako celkový imunostimulátor, zvyšuje životnú silu a celkovo zlepšuje psychický stav. Pomáha pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch a reguluje apetít. Má výrazné protivírusové a antibiotické účinky, zlepšuje využitie vápnika v organizme, čím tlmí rozvoj osteoporózy a zlepšuje činnosť srdca. Podporuje vitalitu, pomáha proti bolesti hlavy a únave a má antimikrobiálne, imunostimulačné, dermatologické, stimulačné, tonizujúce a revitalizačné účinky. Prispieva k dlhovekosti a pomáha regulovať krvný tlak.