Včelí jed
Včelí jed je bezfarebná koloidná tekutina, ktorá na vzduchu ľahko vysychá. Má charakteristickú vôňu, horkú pálčivú chuť a je termostabilný. Maximálne množstvo jedu v jedovom vačku jednej včely je od 0,3mg do 0,4mg, pričom získať môžeme približne 0,085g jedu.
Zloženie včelieho jedu
Biochemické zloženie včelieho jedu je veľmi zložité. Obsahuje polypeptidy ako melitín, apamín a peptid MCD, fosfolipázu A a hyaluronidázu, histamín a minerálne prvky ako vápnik, fosfor, dusík, síru, magnézium a čistý uhlík.
Liečivé účinky včelieho jedu
- protizápalový účinok – pôsobí proti reume, artritíde
- ochorenie kostí a chrupaviek chrbtice
- krvné zrazeniny
- astma
- choroby spojené s vysokým krvným tlakom
- alopécia- vypadávanie vlasov
- ťažko hojace sa rany
- účinkuje na nervový systém
- pôsobí baktericídne (zlatý stafylokok)
- zvýšená činnosť štítnej žľazy